Energie besparen op huishoudelijke apparaten: 5 tips

Energie besparen op huishoudelijke apparaten: 5 tips

January 21, 2021 Off By Michael Breij

Door ons vele thuiszitten, verbruiken we nogal wat energie. Naast dat veel energieverbruik slecht is voor de wereld, kost energie natuurlijk ook gewoon ontzettend veel geld. Niet verkeerd dus om te weten hoe je geld kunt besparen op huishoudelijke apparaten.

Tip 1. Doe de droger weg, of gebruik hem zuinig

Grote energieverbruikers in huis zijn de wasmachine en de droger. Een logische tip is dan natuurlijk: droog de was aan de lijn. Daarmee bespaar je zo’n €88 per jaar. In de open lucht gedroogde was ruikt ook nog lekkerder. Kies je toch voor de droger? Centrifugeer dan zo hoog mogelijk alvorens te drogen. Blijf daarnaast de droger goed onderhouden door na iedere beurt het stof uit het filter van de droger te halen. Zo blijft de droger efficiënt werken.

Tip 2. Let op dat je zuinig kookt

Gebruik afsluitende deksels bij het koken zodat het eten sneller gaart. Daarmee bespaar je gas. Gebruik je de oven? Check dan of er meerdere componenten van het recept in de over kunnen worden bereid.  Maak je een gerecht met lange bereidingstijd, zoals een stoofpot? Maak dan gebruik van een snelkookpan. Dit is niet alleen praktisch, maar verkort ook de bereidingstijd aanzienlijk.

Tip 3. Vul de waterkoker met precies het water dat je nodig hebt

Ga je thee zetten? Gooi de waterkoker dan niet helemaal vol, maar meet goed af hoeveel water je nodig hebt. Hoe meer water je kookt, hoe meer energie je verbruikt. Dit bespaart je zo’n €10 per jaar. Nog slimmer: schenk je thee in een goede thermoskan, zo heb je maar 1 keer de waterkoker nodig.

Tip 4. Gebruik de oven efficiënt

Koken beslaat maar een klein deel van je energierekening. Gemiddeld is dit 37 kuub per jaar. Door de oven efficiënt te gebruiken, maak je dit deel nog kleiner. Zet de timer wanneer je voorverwarmt. Zorg dat je meerdere dingen tegelijk kan bakken en haal zo meer uit dezelfde warmte. Zet de oven uit net voordat een gerecht klaar is, dan stopt het verbruik maar blijft de oven warm en werkt dus nog even door.  Maak tevens de luchttoevoer van de oven schoon. Als deze niet goed schoon is kan de oven heter worden dan nodig.

Extra tip: zet de verwarming uit wanneer je de oven aanzet, het wordt vanzelf warmer in huis.

Tip 5. Zorg voor een goedgevulde, schone wasmachine

Dat je het beste met een volle trommel kunt wassen wist je wellicht al. En ook dat de meeste wasmachines een ecostand hebben. Maar wist je ook dat een schone wasmachine bijdraagt aan energiebesparing? Reinig de pluizenfilter grondig en verwijder vet- en wasmiddelresten uit de afvalwaterslang. Zo voorkom je dat het water slecht wegloopt, en is er minder energie nodig.