Wat is isolatiewaarde en hoe pas je het toe?

Wat is isolatiewaarde en hoe pas je het toe?

March 21, 2021 0 By Michael Breij

Isolatiewaardes vertellen hoe goed warmte wordt geweerd door een bepaald type materiaal. Isolatiewaarde is van toepassing op zowel los isolatiemateriaal, een geïsoleerde constructie en het complete plaatje aan isolatie binnen een gebouw.

Het achterhalen van isolatiewaarde is handig wanneer je gaat isoleren, (ver)bouwen of een woning gaat kopen. Daarom leggen we uit welke verschillende soorten isolatiewaardes er zijn en wat ze betekenen voor jouw isolatieklus.

Wat is een isolatiewaarde?

Als een woning goed is geïsoleerd, verliest deze minder warmte waardoor er minder energie nodig is. Maar hoe meet je ‘goed geïsoleerd’? Dit wordt gedaan door de isolatiewaardes te berekenen.

Belangrijk om te weten is dat de isolatiewaarde van los isolatiemateriaal anders wordt berekend dan de waarde van een constructie (bijvoorbeeld het dak) of de waarde voor een volledig gebouw. Klinkt ingewikkeld? We leggen het stap voor stap uit.

Er bestaat een een L-waarde, Rd-waarde, een Rc-waarde, een U-waarde en een K-waarde. Een flink lijstje met ieder zijn eigen toepassing. Laten we per waarde kijken waar deze voor staat.

De L-waarde geeft aan hoe goed los materiaal isoleert

Laten we beginnen bij de L-waarde. Hiermee wordt de mate van isolatie van isolerende materialen aangegeven.

Wat is de ‘mate van isolatie’? In de basis geeft dit weer hoe goed of slecht het isolatiemateriaal warmte geleidt. Hoe beter het materiaal warmte geleidt, hoe meer warmte je binnenhoudt, en hoe beter je dus geïsoleerd bent.

Hoe interpreteer je de L-waarde?

Hoe lager het cijfer van de L-waarde, des te beter het materiaal isoleert. Echter, met alleen kijken naar de L-waarde ben je er nog niet.

Het is minstens zo belangrijk om te kijken naar de dikte van het materiaal om te bepalen of een constructie goed geïsoleerd is. Dit heet de Rd-waarde.