Alles wat je moet weten over kruipruimte isoleren

Alles wat je moet weten over kruipruimte isoleren

May 21, 2021 Off By Michael Breij

Het isoleren van de kruipruimte zorgt voor warmere voeten en lagere stookkosten. Voordat je gaat isoleren is het goed om te weten hoe kruipruimte isolatie werkt, om vervolgens te bepalen of jouw kruipruimte geschikt is voor isolatie. In dit blog vind je alles wat je moet weten over kruipruimte isolatie.

Waarom kruipruimte isoleren?

Door de vloer te isoleren vanuit de kruipruimte voorkom je dat er warmte via de kruipruimte verloren gaat. De kruipruimte is de ruimte onder de woningvloer en boven de buitengrond. Veel Nederlandse woningen zijn gebouwd op palen, en daardoor is er ruimte onder de vloer.

Vloerisolatie koud en vocht tegen vanuit de ondergrond. De gevoelstemperatuur in huis stijgt een paar graden na vloerisolatie, wat zorgt voor een verhoging van het wooncomfort. De vloer voelt tijdens de winter zo’n 3 graden warmer aan.

Daarnaast zorgt vloerisolatie óók voor een verlaging van de stookkosten. Meer over kosten en rendement van vloerisolatie.

Hoe werkt kruipruimte isolatie?

De kruipruimte is meestal tussen de 30 centimeter en 1 meter hoog. Deze ruimte is gevuld met lucht, en lucht geleidt temperatuur. De isolatielaag houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte juist tegen zodat de warmte in je huis beter blijft hangen.

Daarnaast zal het vocht uit de bodem niet langer condenseren tegen de vloer, maar tegen het isolatiemateriaal. Door vloerisolatie wordt je verlost van optrekkend vocht, schimmelvorming en een muffe lucht in de kruipruimte.

Is mijn kruipruimte geschikt voor isolatie?

Je kunt zelf al een eerste schatting maken of jouw woning geschikt is voor vloerisolatie. Check allereerst of er een kruipruimte aanwezig is. De kruipruimte is over het algemeen te bereiken via een kruipluik. Dit is een luik dat vaak in de buurt van de voordeur zit.

  • In de meeste woningen bevindt het kruipluik zich in de gang waar zeer waarschijnlijk ook de hoofdkraan van de waterleiding zit. Heb je een trapkast? Dan zit jouw kruipluik waarschijnlijk in de vloer van deze kast. Kun je het kruipluik niet vinden? Geen zorgen, in sommige huizen zitten ze wat beter verstopt. Gebruik deze tips om het kruipluik te vinden.
  • Check vervolgens hoe hoog de kruipruimte is en of je er in kunt klimmen. Er moet genoeg ruimte in de kruipruimte zijn om het isolatiemateriaal aan de ondervloer te kunnen bevestigen en dat veilig te kunnen doen. Bij een houten vloer is hier minimaal 35 centimeter voor nodig onder de houten balken. Bij een betonnen vloer is minimaal 50 centimeter ruimte onder de vloer nodig.
  • Ook is het van belang dat er niet te veel vocht in de kruipruimte aanwezig is, of er veel leidingwerk aanwezig is of ongedierte woont. De aanwezigheid van isolatiemateriaal wat eerder is aangebracht, kan ook van invloed zijn op de mogelijkheid tot isoleren. Dit kun je zelf checken, maar laat het vooral ook door een specialist bekijken bij vragen. Dit kan bij een isolatiepartij of een energieadviseur.

Heb je geen kruipruimte? Zonder kruipruimte zijn er twee alternatieven om de vloer alsnog te isoleren. Isoleer je vloer vanaf de bovenzijde of laat een nieuwe vloer met hoge isolatiewaarde plaatsen. Meer over vloerisolatie zonder kruipruimte.